RelikwieŽn

 

Een bladzijde 1 uit het militaire paspoort. Met bevordering en afzwaaien.

 

Militair rijbewijs.

 

De binnenkant van het rijbewijs.

 

Defensie Openbaar Vervoerkaart. Kortweg DOV.

Op een dag kwam het op de legeringskamer ter sprake dat we allemaal te weinig gebruik maakten van die kaart. Het idee van een nationale kroegentocht was snel geboren. Met 5 man hebben we op een donderdagmiddag, de vrijdag hadden we ADV, de trein genomen met als doel om in elke provincie een biertje te drinken. Arnhem, Zwolle, Emmen, Leeuwarden, Groningen. Daar bleven we tot de eerste trein naar Utrecht vertrok. In Utrecht geen bier maar ontbijt. Vervolgens Amsterdam, Rotterdam, Kruiningen en Tilburg. In Limburg hadden we geen zin meer.

De weken tussen mijn vertrek van de staf-batterij en dag waarop het klein verlof in ging heb ik nog goed gebruik gemaakt van de kaart. Het mocht eigenlijk niet omdat bladzijde 3 uit het militair paspoort was gescheurd maar ik ben die weken dat ik verlof had wel het land door gereisd. Ik had immers vakantie. Het tonen van de kaart in het paspoort was voor conducteurs en buschauffeurs voldoende.

 

Herinneringstegel aan de sportdag ter gelegenheid van 198ste Korpsverjaardag.

 

De stofomslag van het boek "De geschiedenis der Rijdende Artillerie"

De afbeelding is een reproductie van het schilderij

'Gele Rijders in Ďt Duin'

van de Amsterdamse impressionist Breitner, 1886.

 

Titelblad.

 

Persoonlijk woordje van de overste.

"Schaarsbergen, 08 juni 1991

Beste Mike,

Hartelijk dank voor de collegiale uren in de "Bardot" en vooral voor de veilige ritten.

Het ga je goed en tot ziens.

Commandant

Luitenant-kolonel der Rijdende Artillerie."

 

Dit tegeltje kreeg iedereen die afzwaaide.

 

Ik vind het nog steeds een beetje lullig dat ik kanonnier genoemd word terwijl ik rijder was. De batterijcommandant heeft er nog zijn handtekening onder gezet ook!

 

Als Ivan Kapotjeplof na het vallen van de Berlijnse muur alsnog de lont aan zou willen steken wist ik in ieder geval waar ik heen zou moeten. Ik zou weer de chauffeur van de afdelings commandant zijn maar dan bij de mobilisabele 13e afdeling van het Korps Rijdende Artillerie. 13 AFDRA dus.